Neďaleko Hradišťa p/Vr. pribudne útulňa pre turistov

Neďaleko Hradišťa p/Vr. pribudne útulňa pre turistov Featured

Zúčastnené strany podpísali memorandum, ktorým deklarujú vzájomnú súčinnosť pri výstavbe turistickej útulne a zároveň vyjadrili súhlas so vzájomnou podporou a spoluprácou pri rozvoji cestovného ruchu v kraji. Zúčastnené strany podpísali memorandum, ktorým deklarujú vzájomnú súčinnosť pri výstavbe turistickej útulne a zároveň vyjadrili súhlas so vzájomnou podporou a spoluprácou pri rozvoji cestovného ruchu v kraji. NaZahori.sk

Nová turistická útulňa na našej najvýznamnejšej turistickej trase, ktorá slúži nielen pre bežných ale aj diaľkových turistov, pribudne neďaleko Hradišťa pod Vrátnom a jej výstavbu podporí Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sumou 30.000 eur.

Nová útulňa by mala byť postavená v lokalite Mihalinová v blízkosti, kde sa križuje magistrála so žltou značkou vedúcou z Hradišťa pod Vrátnom na Prekážku na druhej strane Malých Karpát a mala by slúžiť turistom na Štefánikovej magistrále resp. najdlhšej značenej trase na Slovensku Ceste SNP, ktoré vedú po červenej značke. Na výbere miesta a realizácií projektu spolupracuje viacero subjektov. Okrem TTSK aj občianske združenie KST Hikemates ,Klub slovenských turistov, Lesy Slovenskej republiky a Správa chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Malé Karpaty. Turistickí nadšenci prechádzajúci Malými Karpatami budú mať možnosť oddýchnuť si a prenocovať v úplne novej útulni už koncom tohto roka.

Zdroj mapy: hiking.sk

Zúčastnené strany podpísali memorandum, ktorým deklarujú vzájomnú súčinnosť pri výstavbe turistickej útulne a zároveň vyjadrili súhlas so vzájomnou podporou a spoluprácou pri rozvoji cestovného ruchu v kraji. „Projekty založené na spolupráci viacerých subjektov z verejného a občianskeho sektora prinášajú benefity pre všetkých obyvateľov a návštevníkov Trnavského kraja. Rozhodli sme sa podporiť dobrý nápad a zafinancovať postavenie turistickej útulne novej generácie. V Malých Karpatoch tak vznikne voľne dostupný oddychový priestor pre všetkých nadšencov spoznávania tohto pohoria,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Dôvod postavenia útulne práve neďaleko Smoleníc má svoje opodstatnenie. Trasa síce nie je náročná, ale je možné si počas viacdňovej túry naplánovať napríklad návštevu viacerých sedemstoviek, ako sú Čmelok, Skalnatá, Vápenná, Záruby či Havranica. Práve tieto patria medzi obľúbené túry a pre väčšinu turistov sú v priebehu jedného dňa nezdolateľné.

Turistická útulňa bude vyrobená z udržateľných prírodných materiálov, aby vhodne zapadla do okolitého prostredia chránenej krajinnej oblasti. Tešíme sa na kvalitné architektonické návrhy, ktoré vzišli z verejnej súťaže a budú prezentované počas leta,“ informoval Patrik Pajta z občianskeho združenia KST Hikemates. Z architektonickej súťaže zastrešenej Slovenskou komorou architektov vzídu tri víťazné návrhy, ktoré budú mať vypracovanú projektovú dokumentáciu.

Zdroj mapy: hiking.sk

K rozvoju turistiky pristupujeme komplexne. Okrem samotnej realizácie malého domčeka s veľkým významom plánujeme stihnúť  počas tejto jesene aj obnovenie značenia peších turistických trás v rámci spolupráce so Slovenským klubom turistov. Som presvedčený, že vďaka takýmto projektom sa zvýši atraktívnosť potuliek našim regiónom pre návštevníkov všetkých vekových kategórií,“ doplnil trnavský vicežupan a predseda KOCR Trnavský kraj Pavol Kalman.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on pondelok, 21 jún 2021 08:41

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.