VIDEO: Vinobranie sa po ročnej odmlke v Smrdákoch uskutoční 28. augusta

VIDEO: Vinobranie sa po ročnej odmlke v Smrdákoch uskutoční 28. augusta Featured

zdroj foto: Obec Smrdáky zdroj foto: Obec Smrdáky

Smrdáky nie sú známe len ako kúpele, ale významná je pre obec aj vinohradnícka činnosť. Pestovanie viniča a výroba vína má v obci stáročnú tradíciu. To dokazuje samotný erb obce, na ktorom je symbol vinohradníckeho nožíka a strapce hrozna. 

Smrdáky - Vinobranie sa uskutoční 28. augusta NaZahori.sk

Práve na vinohradníctvo poukazujú dožinkové slávnosti, ktoré sa tradične konajú v obci na konci leta. „Snažíme sa aj v našej malej obci kultúrne vyžiť. Najbližšie nás čaká vinobranie, ktoré už dlhé roky organizujeme v spolupráci s Vínnou cestou Záhorie ako aj s našimi vinármi v obci, ktorí sú členmi Vínnej cesty, ako je aj obec členom,“ uviedla pre NaZahori.sk starostka obce Ingrid Tripšanská.

Podujatie sa uskutoční v sobotu 28. augusta 2021. „Vinobranie spája nielen občanov našej a susedných obcí, ale aj pacientov z kúpeľov, kde sme si za tie roky vytvorili aj priateľské väzby a na vinobranie sa tešia všetci,“ doplnila starostka.

Príprava takéhoto podujatia je pre obec, v ktorej žije necelých 700 obyvateľov náročná záležitosť. „Do organizácie dožinkových slávností je zapojená v podstate celá dedina. Od poslancom mestského zastupiteľstva cez hasičov, futbalistov či Červený kríž, všetci musia pridať ruku k dielu, aby výsledok bol taký, že sa všetci počas podujatia budeme dobre baviť,“ prezradila o prípravách Tripšanská.

Vinobranie sa vracia do Smrdák po ročnej prestávke. „Tohtoročné vinobranie sa neuskutoční na námestí, ako bolo v minulosti zvykom, ale pri obecnom úrade. Na vinobraní sa predstaví aj naša folklórna skupina Smrdáčané. Ide väčšinou o staršie ženy, ktoré vystupujú v tradičných krojoch a sú v ich vystúpení sa predstavia aj deti. Možno sa predstaví aj náš detský súbor, záležať bude, ako sa v tomto prázdninovom období dokážu dať dohromady. Ale snažíme sa, aby vždy nejaké pesničky zaspievali," prezradila starostka, že o zábavu sa postarajú aj domáci interpreti. 

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorok, 17 august 2021 10:52

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.