VIDEO: Hudobníci sa pripravujú na svätú omšu s pápežom v Šaštíne

VIDEO: Hudobníci sa pripravujú na svätú omšu s pápežom v Šaštíne Featured

VIDEO: Hudobníci sa pripravujú na svätú omšu s pápežom v Šaštíne Zdroj: TK KBS

V sobotu 28. augusta odštartoval skúšobný proces zmiešaného speváckeho zboru, ktorý bude sprevádzať liturgiu slávnostnej svätej omše s pápežom Františkom v Šaštíne, ktorá sa uskutoční 15. septembra 2021. Informovala o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Video zo skúšky Peter Lobotka

Zbor je zložený zo 105 spevákov, ktorí sú členmi šiestich slovenských zborov Chorus Salvatoris (Bratislava), Psallite Deo (Nitra), Piarissimo (Trenčín), Chrámový zbor baziliky Sedembolestnej (Šaštína), zbor z Konzervatória (Bratislava), Osmičkári (Bratislava).

Zbor sprevádza 26-členný orchester zostavený z hráčov pôsobiacich v rôznych profesionálnych zoskupeniach. Rozsiahle hudobné teleso vystúpi pod taktovkou dvojice dirigentov – Zuzany Buchovej Holičkovej a Róberta Mesároša. Sólových speváckych partov sa zhostia Hilda Gulyás, Mária Zajíčková Králiková a Marek Cepko. Koncertným majstrom orchestra je popredný slovenský huslista Juraj Tomka. 

Proces prípravy a naštudovania hudobnej časti liturgie, ktorý prebiehal počas uplynulých týždňov prechádza do ďalšej fázy. Hudobníci absolvujú tri skúšky, ktoré prebiehajú v Kostole Sedembolestnej Panny Márie v Petržalke. Skúšobný proces bude zavŕšený generálnou skúškou 14. septembra priamo v Šaštíne a napokon slávením Eucharistie so Svätým Otcom Františkom 15. septembra o 10:00.

Hudobná dramaturgia slávnosti Sedembolestnej Panny Márie, Patrónky Slovenska umocňuje význam sviatku spevmi s mariánskou tematikou (Ó, Mária, bolestivá; Stabat Mater; Mária, Matka bolestná). Na úvod sv. omše zaznie štvorhlasné moteto Tu es Petrus.

Autorom skladby je Vladimír Kopec, súčasný organista Baziliky sv. Emeráma v Nitre a dirigent katedrálneho speváckeho zboru Psallite Deo, ktorý počas štúdia v Ríme pôsobil ako organista a spevák v zbore Vikariátu mesta Vatikán v Bazilike sv. Petra a počas omší a audiencií pápeža Benedikta XVI.

Spevy z Jednotného katolíckeho spevníka budú doplnené skladbami, ktorých texty sú inšpirované liturgiou Eucharistie (Kde je láska opravdivá) či veršami zo Sv. Písma (Náš Pán prebýva v nás) od jezuitu Vlastimila Dufku SJ, ktorý je v orchestri zároveň hráčom na hoboji.

Na svätej omši zaznie aj úprava gregoriánskeho chorálu Iesu dulcis memoria (Keď, Ježiš sladký, spomínam) a ďalšie liturgické spevy zamerané na oslavu Boha a poďakovanie za všetky dobrodenia.

Sprevádzanie slávenia so Svätým Otcom Františkom je pre všetkých spevákov aj inštrumentalistov vzácnou a mimoriadnou udalosťou. Táto služba, aj napriek tomu, že si vyžaduje určitú obetu a námahu, je pre všetkých zúčastnených veľkou radosťou, informovala Veronika Štubňová.

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on pondelok, 30 august 2021 06:19

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.