V ankete Top Agro aj Sanagro Senica a Bos-Por Agro v Borskom Sv. Jure

V ankete Top Agro aj Sanagro Senica a Bos-Por Agro v Borskom Sv. Jure Featured

Sanagro Senica NaZahori.sk Sanagro Senica NaZahori.sk

Až päť družstiev, ktoré patria pod spoločnosť SANAGRO, sa umiestnilo medzi 100 najlepšími farmami Slovenska za rok 2020 v ankete Top Agro aj zo Záhoria.

Top Agro je najrešpektovanejšia anketa v agrosektore, ktorá každý rok hodnotí kvalitu a efektivitu hospodárenia družstiev a samostatne hospodáriacich roľníkov. Ich ekonomické a finančné výsledky analyzujú experti z Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva.

„Tento výsledok je ocenením hlavne práce našich zamestnancov. Podnikanie v agrosektore je z roka na rok náročnejšie, napriek tomu máme v aktuálnom ročníku súťaže ocenených historicky najviac družstiev. Som za to nesmierne vďačný,“ uviedol Tomáš Kohút, generálny riaditeľ skupiny SANAGRO. 

Úspech zaznamenali až tri farmy spoločnosti SANAGRO pôsobiace v regióne Hlohovca. Absolútne najlepšie hodnotenie dosiahla farma Agrovia. Tá sa umiestnila na rekordnom 5. mieste zo 100 top fariem Slovenska. Vo svojej produkcii sa venuje rastlinnej výrobe a chovu hovädzieho dobytka. Na 52. mieste skončila v ankete aj jej materská spoločnosť – Food Farm, ktorá sa medzi stovkou top agro firiem Slovenska nachádza už štvrtýkrát. Obe farmy patria k najväčším producentom surového kravského mlieka na našom trhu, ktoré SANAGRO dodáva výlučne slovenským spracovateľom so slovenským vlastníkom v pozadí. Vyrábajú sa z neho maslá, syry, jogurty či spracované mlieko. Z regiónu Hlohovca bolo ocenené aj Poľnohospodárske družstvo Dolné Otrokovce (12. miesto). 

Všetky tri spomenuté farmy získali v minulom roku certifikát GMO free. To znamená, že SANAGRO sa zaviazalo, že na svojich družstvách bude používať iba krmivo, ktoré neobsahuje geneticky modifikované organizmy. Surovému kravskému mlieku to zaručuje jeho najvyššiu kvalitu. 

Farmy zo Záhoria

Rešpektovaná anketa Top Agro tento rok udeľovala svoje ocenenia už po 26. raz. No prvýkrát sa v nej tento rok umiestnili aj spoločnosti Sanagro Senica (22. miesto v Top Agro) a ekofarma Bos-Por Agro so sídlom v Húškach Borský Sv. Jur okres Senica (91. miesto v Top Agro). Obe farmy pritom tento rok prešli výraznými zmenami.

Skupina SANAGRO na nich rozbehla zásadnú diverzifikáciu výroby. Kým dosiaľ sa farma Sanagro Senica sústreďovala len na pestovanie slnečnice, pšenice, jačmeňa, ovsa, kukurice či repky olejnej, tento rok rozšírila produkciu o rôzne druhy zeleniny určené pre konečného spotrebiteľa – cibuľu, mrkvu, petržlen, zemiaky, cukrovú a červenú repu. Na ekofarme Bos-Por Agro zasa rozbehli pestovanie bio tekvice olejnej.

„Tieto činnosti predstavujú náš pilotný projekt zmeny imidžu tradičných slovenských fariem. Novými plodinami chceme diverzifikovať našu súčasnú rastlinnú výrobu. Aj keď ide o veľmi ambiciózny plán, veríme, že dopyt po kvalitných domácich plodinách má v budúcnosti potenciál,“ dodal generálny riaditeľ SANAGRO Tomáš Kohút. 

Anketa Top Agro

Top Agro Slovensko je prestížna súťaž manažmentov slovenských agropodnikateľov. Pri hodnotení sa zameriava na rentabilitu kapitálu, nákladovosť výnosov z hospodárskej činnosti a produktivitu práce z pridanej hodnoty na jedného zamestnanca. Jednotlivým kritériám na základe výsledkov firiem komisia priradí počet bodov a súčet bodov určuje umiestnenie v ankete. Súťaž organizuje Klub poľnohospodárskych novinárov pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Odborným garantom je Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum, pracovisko Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva. Súťaž je organizovaná od roku 1995. 

FARMY SANAGRO v TOP AGRO

Agrovia – 5. miesto v Top 100 najlepších fariem Slovenska a 5. miesto v skupine: Obchodné spoločnosti – znevýhodnené oblasti

PD Dolné Otrokovce – 12. miesto v Top 100 najlepších fariem Slovenska a 11. miesto v skupine: Obchodné spoločnosti – produkčné oblasti 

Sanagro Senica – 22. miesto v Top 100 najlepších fariem Slovenska a 14. miesto v skupine: Obchodné spoločnosti – produkčné oblasti 

Food Farm – 52. miesto v Top 100 najlepších fariem Slovenska a 26. miesto v skupine: Obchodné spoločnosti – produkčné oblasti

Bos-Por Agro – 91. miesto v Top 100 najlepších fariem Slovenska a 11. miesto v skupine: Obchodné spoločnosti – znevýhodnené oblasti

 

FOTO+VIDEO Sobotište: Sanagro v rámci obnovy sadu zasadilo aj hurmikaki

Nad bývalým družstvom v Sobotišti prevzala skupina Sanagro, ktorá je prvovýrobcom poľnohospodárskych produktov, do prenájmu sad a okrem jabloní v ňom plánuje pestovať aj netradičné ovocie hurmikaki. 
Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorok, 07 september 2021 13:49

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.