Print this page

Martinské svetlonosenie pre pandémiu zmenené Featured

TS plagát podujatia TS plagát podujatia

Aktualizácia: Pripravované podujatie Martinské svetlonosenie je v jeho pôvodnej koncepcii kvôli zhoršujúcej sa pandemickej situácii v okrese Senica zrušené.

 

"V piatok 12. novembra 2021 sme ponechali viacnásobné svetelné a zvukové pripomenutie odkazu patróna mesta sv. Martina (po zotmení vo večerných hodinách), ktoré bude možné vidieť predovšetkým z Námestia oslobodenia, Vajanského a Hurbanova. Sobotňajší (13. 11.) individuálny lampiónový pochod na cyklotrase na voľnom priestranstve za kúpaliskom ostáva zachovaný," informuje Mesto Senica.

 

Martinské svetlonosenie v Senici dvojdňové -pôvodná správa

9.11.2021: Tradičné novembrové podujatie Martinské svetlonosenie vo svojej podstate odkazuje na senickú históriu a zároveň je symbolom nádeje a spolupatričnosti. 

Mesto si ním pripomína postavu svätého Martina, ktorý je znázornený v jeho erbe. Pre senické Martinské svetlonosenie charakteristický rozsiahly hromadný sprievod ulicami mesta s rozsvietenými lampiónmi, aby svojím svetlom presvietili všetky tmavé kúty, sa tento rok kvôli pandemickej situácii zmení na individuálnu prechádzku. Nebude však chýbať laserová show a takzvaný mapping – premietanie digitálnych obrazcov na budovu. 

V piatok 12. novembra 2021 sa Námestie oslobodenia v Senici o 17:00 zahalí do tmy, ktorú rozžiari profesionálna laserová show a mapping. Pôjde o projekciu, pri ktorej sa na statické objekty (budovy) premieta 3D obraz, čo vyvoláva ilúziu akoby objekt ožil. Táto hra svetiel sa bude odohrávať na budove domu kultúry. Priblíži príbeh patróna Senice svätého Martina. Prostredníctvom takejto svetelnej show si mesto pripomenie aj 625. výročie udelenia mestských výsad. Celé svetelné divadlo bude doplnené zvukovými efektami. Laserová show a mapping budú na Námestí oslobodenia premietnuté viackrát (celkom trikrát, aj o 17:30 a 18:00) v približne polhodinových intervaloch, aby si ich mohlo pozrieť čo najviac ľudí, a aby sa verejnosť zároveň nezhromažďovala vo väčších skupinkách.  

Piatkový program odštartuje o 17:00 Dychové trio J. Jankoviča. Po ich vystúpení sa občanom prihovorí primátor mesta Martin Džačovský a hneď potom sa spustí už spomínaná laserová a obrazovo-hudobná show.  

V sobotu 13. novembra 2021 popoludní sa bude môcť verejnosť individuálne prejsť po cyklotrase za kúpaliskom, ktorá je po zotmení osvetlená orientačným osvetlením a byť tak súčasťou neorganizovaného lampiónového sprievodu. V čase od 16:00 hodiny do vyčerpania zásob dostanú malé deti, škôlkari a žiaci I. stupňa základných škôl na cyklotrase za kúpaliskom červené alebo modré lampióny s LED svetielkom. Trasu si môžu rodiny s deťmi prejsť hocikedy po zotmení, v rozpätí niekoľkých hodín na nej členovia Študentského parlamentu mesta Senica pripravili pre deti viaceré „svetelné zastávky“.

Minulý rok mesto Senica usporiadanie podujatia Martinské svetlonosenie vynechalo úplne, tento rok pristúpilo kvôli pandemickej situácii k organizácii jeho obmedzenej verzie. 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on piatok, 12 november 2021 15:31
Tlačová správa

Related items