Záhorie: Mesiac úcty k starším a prevencia kriminality u seniorov

Záhorie: Mesiac úcty k starším a prevencia kriminality u seniorov

zdroj foto: tsk.sk zdroj foto: tsk.sk

V decembri v roku 1990 bol mesiac október vyhlásený Valným zhromaždením Organizácie spojených národov za Mesiac úcty k starším a 1. október za Medzinárodný deň starších.

Desatoro bezpečného seniora

Prognóza do budúcnosti hovorí, že do roku 2025 sa počet seniorov zdvojnásobí a virtuálne dosiahne v roku 2050 dva bilióny. Podľa demografických odhadov Európskej komisie sa za 30 rokov staneme krajinou s najväčším percentom starých ľudí na dôchodku.

V takto rýchlo starnúcom svete je potrebné podporovať aktívnu účasť starších na spoločenskom dianí, využiť ich skúsenosti a poznatky.

 

Staroba nie je choroba. Staroba sa nás týka.

Staroba je výzva a neznamená koniec životnej aktivity. Je prirodzenou súčasťou nášho života.

Svetová zdravotnícka organizácia definuje zdravé starnutie ako proces chopenia sa optimalizácie príležitostí pre fyzickú, sociálnu a duševnú pohodu počas celého života tak, aby sa predlžovala očakávaná dĺžka života prežitého v zdraví. Dôležitá je kvalita života, sociálne prostredie i samotný postoj seniora.

Veľký význam má fyzická sebestačnosť. Ide o schopnosť zvládať základné činnosti. Práve odkázanosť na druhých a závislosť spôsobujú psychické traumy starnúcim ľuďom. Starší človek sa nechce hýbať , predovšetkým v dôsledku rôznych bolestí a chorôb a tak potreba pohybu klesá.

Kvalitu života v tomto období výrazne ovplyvňujú aj kontakty s ľuďmi a sociálne prostredie. Nedostatok sociálnych kontaktov môže starším ľuďom spôsobiť sociálnu izoláciu, depresívne nálady, mrzutosť a zatrpknutosť. Stáva sa to v dôsledku odchodu zo zamestnania a pocit, že už nie je v spoločnosti potrebný.

 

Prevencia kriminality u seniorov

Nočný telefonát s hroznou správou o nešťastí v rodine - podvodníci sa neštítia ničoho. Seniori rozrušení zlou nočnou správou sú ochotní dať všetky svoje úspory klamárom v domnienke, že pomáhajú svojmu príbuznému.
Nenaleťte na ich klamstvá! Aj keď chcete akokoľvek pomôcť, vždy si informácie overte u svojich blízkych. Zavolajte synovi, dcére, vnúčatám, prípadne sa o tom porozprávajte so susedmi. Je totiž možné, že ide o podvod.

zdroj: Balogová, B.: Seniori. Prešov: Akcent Print, 2005. a facebook.com/prevenciakriminality/

Rate this item
(0 votes)
Last modified on štvrtok, 04 október 2018 08:33

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.