Hasička Lucia s kolegami z Letničia v kalamitou sužovanej Orave

Hasička Lucia s kolegami z Letničia v kalamitou sužovanej Orave

Hasička Lucia v Oravskej Lesnej Hasička Lucia v Oravskej Lesnej Fotky: archív LP

Lucia Pavlovičová z Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Letničie v okrese Skalica ako jediná zástupkyňa ženského pohlavia zo Záhoria pomáhala s kolegami v kalamitou sužovanej Orave a to priamo v obci Oravská Lesná.

Pre web NaZahori.sk sme Luciu vyspovedali, ako celá pomoc prebiehala z jej autentických zážitkov.

Ako prebiehala celá akcia od oslovenia k pomoci až po samotnú pomoc na Orave?

V piatok popoludní sme dostali správu od nášho veliteľa DHZ , že v lokalite Orava je snehová kalamita, na ktorú sú zvolávaní členovia dobrovoľných hasičských zborov z nášho okresu.  Nakoľko to bolo organizované všetko veľmi narýchlo, bolo potrebné sa rozhodnúť a prihlásiť sa takmer okamžite. Sami sme nevedeli poriadne, čo nás tam okrem kopy snehu čaká, aké budú podmienky, počasie, čo všetko bude treba robiť, ale neváhali sme a žiadosť o pomoc sme prijali.


Koľkí ste sa zúčastnili pomoci z DHZ Letničie a ako vyzerala vaša príprava?

V piatok večer sme sa stretli na našej hasičskej zbrojnici, pripravili si výstroj a za podpory starostu obce a dôvery veliteľa, ktorý sa kvôli pracovným povinnostiam profesionálneho hasiča nemohol sám zúčastniť pomoci, sme za DHZ Letničie vyrazili 3 členovia. Odchod bol o 7:00 hodine autobusom z Holíča. Prvá cesta smerovala do Pezinka, kde sme nabrali ďalších 15 dobrovoľníkov z okresu Pezinok a Senec.


Ako na Vás zapôsobila Orava?

Keď sme už boli len pár kilometrov od miesta určenia, cestou sme videli obrovské kopy snehu. Prvé pocity boli veľmi zmiešané. Samotná krajina vyzerala priam rozprávkovo bielo, bolo krásne slnečné počasie s mínusovými teplotami. Na druhej strane sme už mali oveľa väčšiu predstavu o tom, koľko práce nás čaká.  Do Oravskej Lesnej sme dorazili tesne pred obedom. Rozdelili nás do viacerých skupín a vypomáhali sme priamo v obci Oravská Lesná.


Priblížte nám ako vyzerala konkrétne pomoc v Oravskej Lesnej?

Naša skupina v zložení 3 členovia DHZ Letničie a 2 DHZ Skalica, vypomáhala konkrétne pri dvoch udalostiach.  Odstraňovali sme nánosy snehu z rodinného domu 70-ročnému pánovi, ktorí samozrejme vzhľadom k svojmu veku si s týmto nevedel sám poradiť. Druhej rodine ktorej sme vypomáhali, bol pár dôchodcov, ktorí potrebovali sprístupniť budovu, v ktorej mali uskladnené krmivo pre domáce zvieratá. Pri rozhovoroch s domácimi, sme sa dozvedeli aj zaujímavosti z tohto kraja, ako napr. aj to, že za 2 týždne im napadlo 1,9 m snehu, čo u nich obvykle napadne za mesiac. Naposledy mali takúto snehovú nádielku pred 40 rokmi. Vďačnosť ľudí sme vnímali na každom kroku, a popri práci nás pohostili malým občerstvením alebo teplým čajom.


Priblížte nám miestnu organizáciu DHZ Letničie a aj vaše pôsobenie v nej.

Letničie je malá obec v okrese Skalica, cca 500 obyvateľov. Naše DHZ má 33 aktívnych členov, z toho 8 žien. Ja pôsobím v DHZ 4. rok, začínala som súťažne v hasičskom športe a momentálne sa aktívnejšie zapájam aj do výcvikovej a zásahovej činnosti DHZ.

Prezradíte niečo aj zo súkromia?

Vo svojom súkromí pôsobím v úplne inej oblasti, pracujem vo vedúcej pozícii v obchode, mám 6 ročného syna, ktorý sa tiež začína venovať hasičstvu.

Na záver...

Dobrovoľní hasiči sú ľudia, ktorí majú sami svoje rodiny, svoje zamestnanie a aj napriek tomu dokážu obetovať svoj čas tomu, aby neraz v náročných podmienkach pomáhali iným. Pri takto náročných zásahoch, nie je jednoduché rozhodovať sa, či človek strávi čas radšej s rodinou, alebo podá pomocnú ruku. Nakoľko nikto z nás nevie, kedy sa ocitne v situácií, že bude potrebovať pomocnú ruku druhých, som naozaj rada, že som mohla byť súčasťou zorganizovania pomoci DHZ takto veľkých rozmerov.      

Rate this item
(2 votes)
Last modified on pondelok, 21 január 2019 20:44

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.