Lipa z Kopčian bojuje o Európsky strom roka

Lipa z Kopčian bojuje o Európsky strom roka

 Lipa veľkolistá Kopčany Lipa veľkolistá Kopčany foto: Martin Babarík

V tohtoročnej súťaži Európsky strom roka sa v konkurencii 14 krajín "starého kontinentu" o víťazstvo uchádza aj slovenský Strom roka 2018, 235-ročná lipa z Kopčian. Hlasovanie o Európsky strom roka prebieha počas celého februára na webovej stránke www.treeoftheyear.org.

Kostol svätej Margity Antiochijskej Kopčany na Záhorí Slovensky Trip 13. 8. 2012

"Na okraji obce Kopčany, na tichej lúke, stojí stará lipa a kostol. Navzájom sa chránia a odolávajú nástrahám počasia už viac než 200 rokov. Kostolík z 9. – 10. storočia je jedna z najstarších stavieb veľkomoravského obdobia na Slovensku. Tvoria pre našu krajinu typickú sakrálnu dvojicu. Lipa svojimi koreňmi chráni zabudnuté príbehy predkov z obdobia Veľkomoravskej ríše a dotvára neopísateľnú atmosféru tohto archeologicky a kultúrne významného miesta," ozrejmil programový manažér nadácie Milan Hronec.

"V poradí už deviatom ročníku celoeurópskej ankety bude súťažiť  15 stromov z Belgicka, Bulharska, Chorvátska, Českej republiky, Francúzska, Maďarska, Litvy, Holandska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Ruska, Španielska, Slovenska a Spojeného kráľovstva. Práve anketa Európsky strom roka má poukázať na zaujímavé staré stromy ako na dôležité prírodné a kultúrne bohatstvo, ktoré by sme mali chrániť," informovala Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis.

Na rozdiel od iných súťaží nie je dôležitá krása, veľkosť ani vek stromu, ale jeho príbeh a spojenie s ľuďmi.

Na víťazný strom čaká finančná odmena určená na jeho odborné ošetrenie alebo výsadbu stromov v jeho okolí. Medzinárodnú súťaž organizuje Environmental Partnership Association, ktorej členom je i Nadácia Ekopolis.

Strom roka je lipa z Kopčian na Záhorí

 

 Stromom roka 2018 sa stala lipa veľkolistá z Kopčian, ktorá má za sebou viac než 200-ročnú históriu a stojí pri jednej z najstarších stavieb veľkomoravského pôvodu na Slovensku.

Víťazný strom o ktorom rozhodlo rekordných 9526 hlasov, bude zároveň reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.

VIAC TU: http://www.nazahori.sk/index.php/skalica/item/1594-strom-roka-je-lipa-velkolista-z-kopcian

Britský lovec stromov McBride v Kopčanoch

Víťaza ankety Strom roka 2018 na Slovensku a finalistu celoeurópskej súťaže Európsky strom roka lipu v Kopčanoch na Záhorí, ktorá sa nachádza pri kostole svätej Margity Antiochijskej, prišiel pozrieť v piatok 8.2.2019 britský TreeHunter  - Rob McBride.

Je nielen ambasádor starých a významných stromov tzv. lovec stromov, ale aj cestovateľ a fotograf.  Známa je aj jeho spolupráca na projektoch s britskou televíznou stanicou BBC.

VIAC TU: http://www.nazahori.sk/index.php/skalica/item/2044-britsky-lovec-stromov-mcbride-navstivil-kopcany

Rate this item
(0 votes)
Last modified on streda, 27 február 2019 13:31

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.