Britský lovec stromov McBride navštívil Kopčany

Britský lovec stromov McBride navštívil Kopčany

Britský lovec stromov McBride navštívil Kopčany fotky zdroj: NaZahori.sk

Víťaza ankety Strom roka 2018 na Slovensku a finalistu celoeurópskej súťaže Európsky strom roka lipu v Kopčanoch na Záhorí, ktorá sa nachádza pri kostole svätej Margity Antiochijskej, prišiel pozrieť v piatok 8.2.2019 britský TreeHunter  - Rob McBride.

Je nielen ambasádor starých a významných stromov tzv. lovec stromov, ale aj cestovateľ a fotograf.  Známa je aj jeho spolupráca na projektoch s britskou televíznou stanicou BBC.

 

McBride mnoho rokov zvyšuje povedomie o stromoch v ohrození a upriamuje pozornosť na dôležitosť ich ochrany. "Rovnako ako minulý rok, aj tentoraz som sa vydal naprieč celou Európou na 'Stromy v ohrození tour', počas ktorej pomáha s reprezentáciou a 'loví' príbehy stromov, ktoré súťažia v Európskom strome roka alebo sú v danej krajine ohrozené," uviedol aj pre NaZahori.sk McBride. Jednou časťou sú samotné stromy, ktoré súťažia o Európsky strom roka, druhou je samotná záchrana ohrozených stromov.

McBride sa stretol aj  s predstaviteľmi obce, ktorá plánuje v blízkosti lipy ďalšie investície.

 

„Pri kostolíku budeme robiť archeologický výskum a podľa toho ako dopadne, spraviť pôdorys, ako panský dvorec, ktorý tu kedysi bol vyzeral. Máme spracovaný projekt na rekonštrukciu horárne, ktorá je v tesnej blízkosti lipy a kostola. Do konca marca plánuje obec spoločne s cirkvou podať projekt na rekonštrukciu strechy kostolíka,“ vyjadril sa Dušan Dubecký starosta obce Kopčany .

 

Rob  McBride pobudol aj so žiakmi Základnej školy v Kopčanoch a iniciátorkou toho, že strom bol do súťaže prihlásený Ivanou Bolebruchovou, ktorá sa vyjadrila takto:     
"Rozhodli sme sa tento strom prihlásiť, keďže ja ako učiteľka sem s deťmi často chodím v rámci praktického vyučovania a pri lipe deti niektoré veci lepšie vnímajú. Pri rekonštrukčných prácach lipe poškodili koreňové systémy a my chceme urobiť maximum pre to, aby sme jej dokázali čo najdlhšie predĺžiť život."

 

„Mne sa na tejto akcii páči, že má spoločenský rozmer. Zapojila sa do toho škola, mladá generácia sa aj takýmito akciami vychováva k určitým hodnotám. U detí vzniká puto k tomuto miestu, tak ku stromu ako aj ku kostolu. Vážia si to a cítia, že toto je niečo naše,“ uviedol novinárom kňaz Štefan Locner.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on piatok, 08 február 2019 19:34

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.