Holíč: V kaštieli sa našli pozostatky piatich murovaných architektúr stredovekého hradu

Holíč: V kaštieli sa našli pozostatky piatich murovaných architektúr stredovekého hradu

Holíč: V kaštieli sa našli pozostatky piatich murovaných architektúr stredovekého hradu Fotky zdroj: pamiatky.sk / KPÚ TT

Pri obnove južnej hospodárskej budovy v priestore národnej kultúrnej pamiatky - kaštieľ v Holíči sa počas výskumu archeológa Andreja Žitňana našli pozostatky piatich murovaných architektúr.

Informoval Peter Grznár, odborný radca z Krajského pamiatkového úradu v Trnave 29. mája 2019 na oficiálnej web stránke Pamiatkového úradu SR stránke www.pamiatky.sk.

Nečakane dobre zachovanú sústavu múrov a pilierov z obdobia stredoveku a novoveku odhalili práce na inžinierskych sieťach v kaštieli v Holíči.

Archeológovia v nich identifikovali predchodcov existujúceho bastiónového opevnenia, obkolesujúceho súčasnú dominantu Holíča – letné sídlo Habsburgovcov.

Na základe predbežného vyhodnotenia sú v nálezovej situácii sledovateľné dve vývojové etapy. Zaujímavá je najmä staršia, stredoveká etapa, ktorá je tvorená kamennými základmi pilierov a masívnym kamenným múrom severojužnej orientácie.

Jedno z murív je vystavané na drevenom rošte, čo sa dá vysvetliť snahou staviteľov stabilizovať základové konštrukcie v močaristom teréne. Situácia je predbežne interpretovaná ako pozostatky vonkajších obvodových murív staršieho stredovekého hradu v polohe prístupovej komunikácie - mostu preklenujúceho staršiu, dnes už zaniknutú priekopu.

Obvodové konštrukcie hradu zanikli v súvislosti s prestavbou objektu na bastiónovú protitureckú pevnosť po roku 1663. Situácia je rámcovo datovaná nálezmi vrcholnostredovekej a neskorostredovekej keramiky.


zdroj: http://www.pamiatky.sk/sk/page/pozostatky-stredovekeho-hradu-v-kastieli-v-holici

Rate this item
(0 votes)
Last modified on štvrtok, 06 jún 2019 13:55

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.