Skalica: Viceprimátorka Hanzalíková navrhuje zvýšenie platu primátorke za OĽaNO Miernej z 2847 na 4270 eur

Skalica: Viceprimátorka Hanzalíková navrhuje zvýšenie platu primátorke za OĽaNO Miernej z 2847 na 4270 eur

Skalica: Viceprimátorka Hanzalíková navrhuje zvýšenie platu primátorke za OĽaNO Miernej z 2847 na 4270 eur zdroj: youtube PS

Medzi materiálmi, ktoré bude preberať Mestská rada (MsR) v Skalici na svojom zasadnutí 27. 11. 2019, je medzi bodmi programu aj návrh na zvýšenie platu primátorky Anny Miernej, ktorá je nominantkou hnutia OĽaNO, o 50 percent.

V návrhu Hanzalíkovej je zvýšenie platu Miernej z 2847 na 4270 eur

MsR bude v stredu medzi inými bodmi, riešiť aj navýšenie platu primátorky. Návrh na zvýšenie platu Miernej, predkladá jej zástupkyňa Veronika Hanzalíková a materiál vypracoval Juraj Spáčil, poverený vedením oddelenia všeobecnej správy.

Aktuálny plat primátorky je 2847 eur, po plánovanom zvýšení by Mierna poberala plat 4270 eur, čo je o 50 % viac. Je zaujímavé, že predkladateľka Hanzalíková v dôvodovej správe neuvádza žiadny pozitívny dôvod, za čo by si zvýšenie platu primátorka zaslúžila a čo by bolo podnetom pre poslancov k prikloneniu sa k danému návrhu. V dôvodovej správe sú uvedené iba paragrafy zákonov, ktoré vysvetľujú zákonnosť možného zvýšenia podľa aktuálne platných zákonov.

Mierna by mala najvyšší plat v okresoch Senica a Skalica

Takto výrazné zvýšenie po roku vo svojej funkcii nie je tradičné, aj keď sa nájdu podobné prípady. Mierna by sa po roku vo funkcii dostala takmer na maximum možného platu, keďže zákon povoľuje primátorom navýšiť plat o maximálne 60 percent.

Ak by prešiel návrh jej zástupkyne Hanzalíkovej u poslancov cez MsR a mestské zastupiteľstvo, po roku vo funkcii by sa stala najlepšie zarábajúcim primátorom v okresoch Senica a Skalica. Primátor za Gbely Jozef Hazlinger je vo svojom úrade už piate volebné obdobie a má zvýšený plat o 20 percent na 3161 eur. Primátor Holíča Zdenko Čambal, ktorý je vo funkcii štvrté volebné obdobie, má zvýšený plat o 49 percent na 4242 eur.

V Senici je porovnateľne vo svojom prvom volebnom období na svojom poste Martin Džačovský, ktorý má zvýšený plat o 26 percent na 3063 eur a primátor mesta Šaštín-Stráže Jaroslav Suchánek má plat pri svojom druhom volebnom období  navýšený o 15 percent na 3029 eur. Obaja sa pritom zapojili do charitatívnej akcie Starostovia deťom, kde časťou svojej mzdy prispievajú na aktivity spojené s deťmi.

Šéf hnutia OĽaNO Matovič bojuje proti zvyšovaniu platu poslancov

Obzvlášť pri kandidátke za hnutie OĽaNO, keďže Anna Mierna bola v komunálnych voľbách nominantka tohto hnutia, zaráža snaha o takto výrazné zvýšenie platu. Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič je pritom najväčším bojovníkom proti zvyšovaniu platov v Národnej rade, keď apeluje na to, ako rastú platy obyčajným občanom.

Líder OĽaNO ostro vystupuje proti zvyšovaniu platov poslancov v Národnej rade. Matovič vyčíta najmä koaličným poslancom, že sa pri zvyšovaní svojich platov nepozerajú na to, ako sa zvyšujú platy obyčajným ľuďom. 

„Vláda ľuďom na tento rok prichystala zdraženie plynu a elektriny o šesť percent, tepla o sedem percent, poplatku za SIPO o 530 percent, živnostníkom zvýšenie sociálnych a zdravotných odvodov o desať eur.  Oproti tomu ľudia od štátu dostanú zvýšenie životného minima o symbolických 1,59 eura, daňového bonusu na dieťa o 0,60 eura, rodičovského príspevku o šesť eur, starobného dôchodku o 8,70 eura, invalidného o 7,40 eura, vdovského o 5,60 eura či sirotského o 2,70 eura“ uviedol líder OĽaNO Matovič na májovom zasadnutí Národnej rady.

Skúste si v práci po roku zažiadať o zvýšenie platu o 50 percent

Zvýšenie o 50 percent je zaujímavé pri predstave, že obyčajný zamestnanec príde po roku v novom zamestnaní s požiadavkou, aby mu zvýšili plat o takto vysokú čiastku. Asi viete, ako by ste dopadli. Zvlášť ak nepodáte žiadne argumenty, prečo by vám mala byť mzda zvýšená.

Ak si primátorka resp. jej zástupkyňa myslí, že zvýšenie o 50 percent je adekvátne, bolo by voči občanom minimálne slušné tieto argumenty zverejniť. Mali by v prvom rade presvedčiť občanov, ktorí im ich platy svojimi daňami v podstate zabezpečujú, že si takéto navýšenie zaslúžia. Obzvlášť, ak na poslednom MsZ prešlo výrazné zvýšenie zaťaženia obyvateľov pri komunálnom odpade, či zvýšenie dane za ubytovanie.

Rate this item
(3 votes)
Last modified on nedeľa, 24 november 2019 16:14

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display