VIDEO: Vláda pripravila balíček ekonomickej pomoci, štát to bude stáť približne miliardu mesačne

VIDEO: Vláda pripravila balíček ekonomickej pomoci, štát to bude stáť približne miliardu mesačne

Ilustračné foto Ilustračné foto

Zástupcovia vlády pripravili balíček opatrení na pomoc ekonomike zasiahnutej pandémiou nového koronavírusu. Zatiaľ ich je sedem, nazvaných Prvá pomoc zamestnancom, firmám a živnostníkom. Informovali o tom predstavitelia koaličných strán.

Štát plánuje preplatiť 80 % platu zamestnancov vo firmách, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté. Takisto poskytne príspevky pre živnostníkov a zamestnancov podľa konkrétnej miery poklesu tržieb danej firmy.

Slovenská republika poskytne aj bankové záruky vo výške 500 miliónov eur mesačne, aby boli schopné refinancovať podnikateľov za výhodných podmienok.

Zamestnancom v karanténe a rodičom na OČR bude hradených po celú dobu 55 % ich hrubej mzdy.

Vláda pripravila aj odklad platby odvodov za zamestnávateľa pri poklese tržieb o viac ako 40 % a odklad preddavkov dane z príjmu pri poklese tržieb o viac ako 40 %. Podnikatelia si budú môcť tiež započítať naraz doteraz neuplatnenú stratu od roku 2014.

 "Celkovo ide mesačne približne o miliardu eur na mesiac," uviedol k opatreniam minister financií Eduard Heger a doplnil: "Veľkí zamestnávatelia môžu príspevok od vlády čerpať maximálne vo výške 200.000 eur mesačne."

Predseda parlamentu Boris Kollár zvolá na budúci týždeň zasadnutie Národnej rady SR. Chce totiž, aby boli pretavené do zákonov prvé rýchle opatrenia na pomoc ekonomike pre pandémiu nového koronavírusu. Kollár to oznámil v nedeľu na tlačovej konferencii.

"Všetci musíme ťahať za jeden povraz, či koalícia, alebo opozícia. Nie je čas na hádky," povedal Kollár. Vyzval opozíciu, aby predkladala rozumné návrhy, o ktorých bude následne koaličná rada rokovať.

Kollár v piatok (27. 3.) vyhlásil, že by si ústavní činitelia mohli na obdobie krízy v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu znížiť platy. Rokovala o tom v sobotu (28. 3.) aj koaličná rada.

Premiér Igor Matovič v nedeľu následne priblížil, že téma znižovania platov ústavných činiteľov bude samostatná téma a predmet tlačovej konferencie v priebehu budúceho týždňa.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on nedeľa, 29 marec 2020 13:46

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.