Od pondelka zmeny pri cestovaní zo Slovenska do Českej republiky

Od pondelka zmeny pri cestovaní zo Slovenska do Českej republiky

Od pondelka zmeny pri cestovaní zo Slovenska do Českej republiky zdroj: NaZahori.sk

V Česku, odkiaľ hlásia najviac nových prípadov pozitívnych na nový koronavírus od začiatku pandémie, začnú od pondelka 9.11.2020 platiť nové pravidlá pre cestovanie. Zmeny sa dotknú aj občanov Slovenska.

Informuje o tom na sociálnej sieti Martin Klus, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

V Českej republike za stredu zaznamenali rekordných 15 729 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to najvyšší prírastok od začiatku pandémie. 

„ZELENÝ“ JE NA ČESKEJ MAPE IBA VATIKÁN 

Od pondelka začnú platiť nové pravidlá pre cestovanie českých občanov do zahraničia, ale aj cudzincov (vrátane Slovákov) do Česka. Všetky európske krajiny s výnimkou Vatikánu budú od pondelka minimálne oranžové, väčšina však bude označená červenou.

Pri oranžových štátoch bude cestovanie voľné. Dlhodobí pracovníci však musia pricestovať do ČR s testami (nie pendleri, ale napríklad sezónni zamestnanci). Aktuálne medzi tieto štáty patrí: Nemecko, Estónsko, Lotyšsko, Dánsko, Fínsko, Švédsko, Nórsko, Island, Cyprus, Grécko.

V prípade červených štátov , kam patrí aj Slovensko, bude platiť povinnosť otestovať sa cestou späť do Česka pre všetkých občanov, ktorí v červenej krajine strávia viac ako 12 hodín. Zároveň bude povinnosť testu (nie staršieho ako 72 hod.) platiť pre všetkých cudzincov prichádzajúcich do ČR. Druhou možnosťou je absolvovanie 10-dňovej karantény. Bude treba tiež vyplniť formulár pre hygienu. Výnimku z tejto povinnosti by mali mať pendleri, cezhraniční študenti, ako aj tranzity.

V Česku stále platí núdzový stav aj zákaz nočného vychádzania v čase od 21:00 h do 4:59 h. MZV ČR naďalej neodporúča cestovať za hranice. 

Podrobnejšie informácie o zmenách v Česku nájdete TU: bit.ly/34TK8rv.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on pondelok, 09 november 2020 11:04

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.