FOTO+VIDEO: Lopašov tvoria dve ulice s ľudovými názvami Dzedzina a Záhumňí

FOTO+VIDEO: Lopašov tvoria dve ulice s ľudovými názvami Dzedzina a Záhumňí Featured

Obec Lopašov Obec Lopašov NaZahori.sk

Obec Lopašov, ktorá leží 16 km od okresného mesta Skalica, tvoria v podstate dve súbežné ulice s ľudovými názvami Dzedzina a Záhumňí. Obkolesujú stavbu rímsko-katolíckeho kostola sv. Vendelína, stojaceho v strede dediny.

Obec Lopašov NaZahori.sk

Jej západným okrajom prechádza hlavný ťah cesty Senica - Holíč - Hodonín, ktorý poskytuje obyvateľom dobré spojenie s okolím.

Ľudové tradície s náležitým "opašovskim krojem" a "záhoráckíma pjesničkama" sa zachovávajú nielen vďaka spomienkam a šikovnosti starých rodičov, ale aj dedičnej radosti zo spevu, tanca a spoločenskej povahy "Opašovjanú".

Údaje o prvej zmienke o obci sa rozchádzajú. Niektoré zdroje informujú o roku 1392, keď panstvo Holíč (Wywar) aj s prislúchajúcimi majetkami získal Stibor zo Stiboríc. Obec sama však datuje prvú zmienku na rok 1297. Vtedy gróf Kozma pred bratislavskou kapitulou daroval dedinu Chropov (Horpo) medzi Radošovcami (Rasolyz) a Lopašovom (Lapichoz) Petrovi, Gothardovmu synovi. Obec ležala na hranici starého panstva Holíč, ktoré sa transformovalo z pohraničného komitátu a novovzniknuté panstva Branč, ktoré vzniklo v druhej polovici 13.storočia.

Podľa historických záznamov bolo v roku 1752 v Lopašove 35 rodín, v roku 1787 ich bolo 44 a 267 obyvateľov a v roku 1828 sa v obci nachádzalo 31 domov a 227 obyvateľov. V súčasnosti má obec viac ako 330 obyvateľov.

Dominantou obce je rímskokatolícky kostol sv. Vendelína. Ide o jednoloďovú klasicistickú stavbu z roku 1842 s polkruhovým ukončením presbytéria a vežou. Tá je ukončená ihlancovou helmicou.

V obci je aj technická pamiatka vodný mlyn. Ide o dvojposchodovú jednotraktovú ľudovú stavbu na pôdoryse písmena U z roku 1849. Mlyn prešiel úpravami v 20. storočí.

Hoci je Lopašov malá dedinka, má svoje osobité čaro. Je typom záhoráckej dediny s úžasným pokojom okolitej prekrásnej prírody. Pýchou obce sú aj hokejbalové ihriská, na ktorých sa pravidelne hrala hokejbalová liga. Nielen miestny ale aj obyvatelia z okolia využívajú ihriská na ďalšie športové aktivity.

Lopašov je ideálnym miestom ako štart pre turistické a cyklistické výlety. Z obce sa dajú prechodiť a prebicyklovať trasy do Zlatníckej doliny, na Koválovské lúky, výstup na Čupy, ale aj do obce Chvojnica či vrch Žalostiná, na ktorom sa nachádza rozhľadňa. Pre náročnejších sa dá pokračovať či už do moravského Kúželova, ale aj na Bradlo s Mohylou Milana Rastislava Štefánika.

Letecké zábery obce si môžete pozrieť na https://youtu.be/1XDW_L1XFCY 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on pondelok, 27 september 2021 13:00

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.