Cesty Trnovec – Radošovce a Biela hora majú byť zrekonštruované, informovalo ministerstvo dopravy

Cesty Trnovec – Radošovce a Biela hora majú byť zrekonštruované, informovalo ministerstvo dopravy Featured

Plán opráv v Trnavskom, Bratislavskom a nitrianskom kraji. Plán opráv v Trnavskom, Bratislavskom a nitrianskom kraji. Ministerstvo dopravy

Na Slovensku štartujú veľkoplošné opravy ciest prvej triedy. Začína sa s 30 úsekmi po celom Slovensku. Pôjde spolu o 90 kilometrov (km), investícia predstavuje 23 miliónov eur. Oznámil to vo štvrtok 25. februára 2021 na sociálnej sieti minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) spolu s generálnou riaditeľkou Slovenskej správy ciest (SSC) Martinou Tvrdoňovou.

Za Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj bolo podpísaných päť čiastkových zmlúv. Ide v nich o investíciu 3,6 milióna eur a opravovať sa bude 14,5 kilometra ciest.

Pre Záhorie je zaujímavá plánovaná oprava cesty I/51 Biela hora v úseku cesty 100,8 až 104,410, čo predstavuje dĺžku 3,61 kilometra. Dobrou správou je, že opravený by mal byť úsek tej istej cesty v úseku Trnovec – Radošovce. Pri nej nie je uvedená dĺžka ako pri ostatných rekonštruovaných cestách. Ale ak sú tie správne a celková dĺžka opráv v týchto krajoch by mala byť 14,5 kilometra, na túto cestu zostáva dĺžka približne 7,4 kilometra. Ďalšie úseky v týchto krajoch, ktoré budú opravené sú I/75 Šaľa most, I/63 Dolný Štál a I/63 Tôň. 

V Trenčianskom a Žilinskom kraji ide o deväť úsekov, napríklad Dlhá nad Oravou, Sedliacka Dubová, Veličná – Dolný Kubín, dve akcie sú aj v Žiline. Tvrdoňová dodala, že v tomto roku chce SSC preinvestovať 50 miliónov eur na tento projekt a opraviť 180 km ciest.

"Tieto čiastkové zmluvy zajtra pôjdu do centrálneho registra zmlúv, postupne budú účinné a naši dodávatelia budú musieť vypracovať projekt dopravného značenia, budú musieť ohlásiť na príslušných stavebných úradoch začatie týchto opráv, hneď ako toto bude vybavené, my odovzdávame stavenisko a opravy, závisí od toho, o ktorú ide, budú trvať mesiac až dva," priblížila Tvrdoňová s tým, že začať by sa tak malo v najbližších týždňoch. Ozrejmila, že nejde o lokálne opravy, ale o opravy väčšieho rozsahu.

Skonštatovala, že najviac úsekov v prvom balíku opráv je v Banskobystrickom kraji, pretože je najviac zasiahnutý. Ide o 46 kilometrov opráv a dokopy to je 12 úsekov. Zahŕňajú napríklad križovatku R2 Ožďany – Rimavská Sobota Vinica, úsek medzi Haličom a Lučencom, Dolným Harmancom a Harmaneckou jaskyňou, ale aj úsek v meste Krupina.

V rámci Košického a Prešovského kraja prejdú opravou štyri úseky, napríklad úsek štátna hranica s Maďarskom – Šebastovce či Kendice – Haniska. Za Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj bolo podpísaných päť čiastkových zmlúv, týka sa to úsekov Šaľa most, Dolný Štál či Biela Hora. V Trenčianskom a Žilinskom kraji ide o deväť úsekov, napríklad Dlhá nad Oravou, Sedliacka Dubová, Veličná – Dolný Kubín, dve akcie sú aj v Žiline.

"Snažili sme sa na základe nejakého geografického princípu povenovať každému tomu samosprávnemu kraju, aby sa necítil dotknutý, ale nemenej dôležitá je druhá línia a tá spočíva v tom, že sa spravili, samozrejme, prehliadky stavebno-technického stavu týchto ciest a identifikovali sa tie najhoršie a najvypuklejšie problémy," vysvetlila postup výberu jednotlivých úsekov Tvrdoňová.

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on štvrtok, 25 február 2021 17:58

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.