FOTO+VIDEO: Tip na výlet: Koválovské lúky

FOTO+VIDEO: Tip na výlet: Koválovské lúky Featured

Koválovské lúky Koválovské lúky NaZahori.sk

Rozhľadňa Žalostiná, Záhorácka magistrála a Koválovské lúky - tieto tri miesta možno spojiť v jednodenný výlet, ktorý si môžete upraviť na rôznu náročnosť podľa vlastného výberu.

Tip na výlet: Výlet na rozhľadňu Žalostiná, Záhorácku magistrálu a Koválovské lúky NaZahori.sk

My sme zvolili štart v obci Chvojnica pri autobusovej zastávke U Bajzov.

Zo zastávky viedla cesta smerom na Vrbovce po žltej turistickej značke na zastávku Hate rázcestie. Tá je ideálnym miestom na začiatok, ak si chcete zvoliť okruh, keďže je tam možnosť zaparkovať auto. Treba počítať, že sa čiastočne používa poľnohospodármi, ale zaparkovať sa tam dá takmer vždy.

Rozhľadňa Žalostiná

Pri zastávke odbáčame na cestu vľavo, kadiaľ nevedie turistické značenie, ale v diaľke je už vidieť rozhľadňa Žalostiná. Od autobusovej zastávky Hate pod Melichárkom začína síce strmší ale nenáročný výstup na rozhľadňu, ktorá sa nachádza vo výške 622 m.n.m.

Po necelých troch kilometroch sa tak dostanete na najvyšší bod trasy, z ktorého je prekrásny výhľad na všetky štyri svetové strany. Treba počítať, že na kopci väčšinou fúka, nám sa podarilo vystúpiť na tento vrch za úplného bezvetria snáď dva či tri razy... Viac o Žalostinej a rozhľadni nájdete TU.

Záhorácka magistrála alebo tankodrom?

Keďže na Žalostinú nevedie žiadna z oficiálnych turistických trás, na Záhorácku magistrálu pokračujeme po zelenej cykloturistickej trase približne kilometer na rázcestie U Chalupovcov. Kto má záujem, môže si odskočiť 300-400 metrov aj na druhý vrch Žalostinej, ktorý je vo výške 615 m.n.m. a je z neho takisto zaujímavý výhľad.

Od Chalupovcov pokračujeme po červenej smerom na Bukovinu a približne po kilometri začneme kopírovať hranicu s Českou republikou. V týchto miestach sa stretávajú s červenou turistickou značkou až štyri cyklotrasy.

Človek si povie – paráda – ale treba si dať pozor. Spomenieme to iba raz, ale týka sa to takmer celého úseku magistrály, nazvať túto časť cyklotrasou potrebuje veľkú dávku odvahy. Cesta je doslova rozrytá traktormi a ťažkými strojmi a ryhy po kolesách pravidelne prekračujú hĺbku 20 centimetrov. Je pravda, že trasu sme absolvovali v rozmočenom teréne, ale aj za sucha je potrebné byť pri každom kroku v strehu.

Zvlášť v úseku od Chalupovcov, cez Bukovinu a Kňažské hory až po Machnáč. Na túto časť Záhorácka magistrála asi nemôže byť hrdá, na druhej strane to kompenzuje neuveriteľný pokoj, ktorý dýcha z prostredia. Snáď jediným rušivým momentom v prírode je oplotenie okolo Radějovskej obory z moravskej strany, ktorá sa lemuje väčšinou trate popri hraniciach.

Koválovské lúky

Pre cyklistov je možno dobré zvážiť cyklotrasu, ktorá časť Záhoráckej magistrály v podstate kopíruje a následne sa pred Koválovskými lúkami aj spája. Ak vás čiastočne kvalita cesty rozhodila, určite na to zabudnete po príchode na Koválovské lúky. Obzvlášť v deň, keď je výborná viditeľnosť a uvidíte nádherný výhľad na krajinu. Jediným rušivým momentom bol pohľad na Veľký skalický okruh, kde zjavne prebieha ťažba dreva a cyklisti by si na ňom aktuálne vyskúšali nefalšovaný cyklokros.

Čo na rázcestí viacerých turistických a cyklistických trás chýba je miesto na odpočinok. V lepšom počasí nie je problém si oddýchnuť priamo na lúke, v horšom vám však zostáva občerstvenie „na stojáka“. Riešením je posedenie pri senníku, ktorý je na lúke zhruba 100 metrov pod rázcestím a sú pri ňom lavičky a stôl.

Viaceré možnosti trás

Po oddychu na Koválovských lúkach je možnosť zvoliť si viacero možností kam pokračovať. Ak chcete zvoliť návrat do východiskového bodu, sú dve možnosti. Prvou je ísť po cyklotrase smerom na Chvojnicu, druhou to cez lúky „strihnúť“ po žltej značke, ktorá vás takisto privedie do Chvojnice U Šifflov neďaleko futbalového ihriska. Odtiaľ je to k štartovaciemu bodu slabá štvrťhodinka. Ak budete mať šťastie, občerstviť sa budete môcť v Hospode U četníka, mne to pre aktuálne opatrenia nebolo umožnené .

Viacero možností ponúka pokračovanie do Skalice. Už spomínaný Veľký skalický okruh, ktorým sa oboma smermi dostanete do Zlatníckej doliny, kde je v bežných časoch možnosť občerstvenia. Najväčšiu šancu, že budú mať otvorené, je na chate Hertl sport, kde je mimochodom možnosť požičovne elektrobicyklov a v blízkosti je aj udržiavaná Bike aréna, ale o nej podrobnejšie niekedy inokedy. Do kráľovského mesta vedú aj turistické trasy žltá a zelená cez Čupy a Kamennú búdu.

Atraktívnou možnosťou je zelená trasa ústiaca v obci Lopašov, ktorá v tomto období ponúka niekoľko nástrah. Už prechod cez rozmočené Koválovské lúky vás núti byť v strehu. Po ich zvládnutí na tých čo trasu nepoznajú čaká vedomostná súťaž nájdi zelenú značku na strome, keďže miestami ste naozaj netušili, či idete po ceste alebo už blúdite. Cestu určite neodporúčame cyklistom.

Zelená značka sa asi po dvoch kilometroch napojí na mieste, kde majú poľovníci ohradu na odchyt danielov, na cyklotrasu vedúcu do obce Chropov. Aj to je jedna z možností kam smerovať ďalšie kroky. Zelená ale po pár desiatkach metrov odbáča doľava. Treba však niekoľkokrát prejsť cez potôčik bez lávky a to je v skorom jarnom počasí dosť náročné. Ako naši západní susedia hovoria „tajou ledy“, a potôčik, ktorý počas leta doslova živorí, je na začiatku jari široký.

Následne vás zelená značka privedie k bývalému rekreačnému stredisku Lanových závodov. To je v súčasnosti majetkom poľovníckeho združenia Raková, ale chaty, ktoré by mohli poskytovať pekné ubytovanie chátrajú. Po necelej hodine sa dostanete do Lopašova.

Tam môže vaša cesta končiť alebo sa po modrej značke vybrať na Havran, z ktorého sa po žltej vrátite do obce Chvojnica a do východiskového bodu. Ak sa vyberiete žltou opačným smerom, zavedie vás cesta pre zmenu do Sobotišťa.

zdroj: mapy.cz

FOTOGALÉRIA:

Rate this item
(0 votes)
Last modified on sobota, 03 apríl 2021 08:32

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.