Mesto Holíč úspešne zrealizovalo hlavnú aktivitu v rámci cezhraničného projektu

Mesto Holíč úspešne zrealizovalo hlavnú aktivitu v rámci cezhraničného projektu Featured

zdroj fotiek tapiet: Mesto Holíč zdroj fotiek tapiet: Mesto Holíč

Mesto Holíč úspešne zrealizovalo hlavnú aktivitu v rámci cezhraničného projektu „Zvýšenie atraktívnosti kultúrneho dedičstva pre obyvateľov a návštevníkov cezhraničného regiónu prostredníctvom spoznávania Čínskeho umenia“

Informuje o tom na sociálnej sieti mesto Holíč na svojej web stránke www.holic.sk.

Mestu Holíč bola v roku 2020 schválená Žiadosť o nenávratný finančných príspevok v rámci Fondu malých projektov programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika k projektu s názvom: Zvýšenie atraktívnosti kultúrneho dedičstva pre obyvateľov a návštevníkov cezhraničného regiónu prostredníctvom spoznávania Čínskeho umenia", ktorého partnerom je Masarykovo múzeum v Hodoníne. Po procese verejného obstarávania bola v období 09/2020 - 12/2020 Doc. Ivanom Galambošom - autorizovaným reštaurátorom, členom Komory reštaurátorov, ev. č. 008 zrealizovaná hlavná aktivita malého projektu A01 - reštaurovanie koženej maľovanej Čínskej tapety č. 12 o rozmeroch: 70 š. x 365 cm výška = 25 550 cm2, ktorá bola nosnou časťou výzdoby Čínskej sály. Tapety na výšku merajú cca 365 cm a boli osadené na sokloch dreveného obloženia stien, v ktorom sú doteraz osadené kartuše s maľovanými čínskymi žánrovými motívmi na dreve. Predpokladá sa, že tapety sú francúzskej proveniencie a pochádzajú od neznámeho autora z konca 18. storočia. Hnedá useň bola pôvodne pozliepaná z menších kusov, ktoré veľkosťou tvorili také rozmery, aby pokryli steny Čínskej sály. Aby autor dosiahol lepšiu svietivosť farieb, postriebril povrch kože plátkovým striebrom. Na takto pripravený povrch nanášal lazúrne i pastózne olejovými temperami žánrové motívy, kombinované s rastlinnými a ornamentovými kompozíciami. Maľba bola zvýraznená reliéfnym razením. 

Na základe stavu tapety uloženej v konzervačnom valci boli reštaurátorom vykonané na tapete č. 12 rôzne reštaurátorské postupy: test na plesne, podrobná fotodokumentácia stavu pred reštaurovaním, dezinfekcia tapety, uloženie tapety na manipulačné sito, odstránenie zostatkov lepidiel, spevnenie kože tapety, vyrovnanie deformácií kože tapety, aplikácia novej kože, mechanické dočistenie zadnej strany tapety, povrchové upevnenie malieb a kože na prednej strane, povrchové dočistenie. Na záver bola vykonaná kontrola, fotodokumentácia po reštaurovaní a bol vypracovaný aj Reštaurátorský protokol. 

Následne sa v prvej polovici roka 2021 uskutoční ďalšia aktivita projektu A09 - pracovný workshop, na ktorom budú odborníkmi odprezentované historické poznatky o Čínskom umení z 18. storočia. Taktiež sa v súčasnosti pracuje aj na tvorbe propagačného materiálu v rámci aktivity A08, do ktorého budú použité historické podklady od odborníkov z Českej i Slovenskej republiky venované téme Čínskeho umenia v cezhraničnom regióne.

zdroj: Mesto Holíč / www.holic.sk

Mesto Holíč získal finančný príspevok z fondov malých projektov

Mesto Holíč sa zapojilo do výzvy č. 4 na predkladanie Žiadostí o nenávratný finančných príspevok v rámci Fondu malých projektov programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika a predložilo projekt s názvom: Zvýšenie atraktívnosti kultúrneho dedičstva pre obyvateľov a návštevníkov cezhraničného regiónu prostredníctvom spoznávania Čínskeho umenia.

Žiadosť o NFP bola dňa 04. 02. 2020 Regionálnym výborom FMP na jeho 4. zasadnutí doporučená na schválenie. Celkové náklady projektu predstavujú sumu 10 860 € a sú hradené z finančných prostriedkov EÚ (9 231 €), štátneho rozpočtu SR (1 086 €) a zdrojov Mesta Holíč (543 €). Partnerom projektu je Masarykovo múzeum v Hodoníne. V rámci projektu sú v období 8/2020 – 7/2021 plánované tri aktivity.

Prvou hlavnou aktivitou malého projektu je reštaurovanie maľovanej koženej Čínskej tapety č. 12 o rozmeroch: 70 š. x 365 cm výška = 25 550 cm2, ktorá bola nosnou časťou výzdoby Čínskej sály.

Druhou aktivitou je pracovný workshop, ktorý sa uskutoční u partnera projektu. Témou pracovného workshopu je  Čínske umenie v 18. storočí.

Poslednou aktivitou obidvoch partnerov bude vytvorenie spoločného propagačného materiálu, ktorý bude tvoriť výstup projektu v rámci cezhraničného regiónu. Jednotlivými aktivitami chceme vytvárať predpoklady pre postupnú obnovu čínskych tapiet, čím dostaneme do povedomia návštevníkov cezhraničného regiónu tento unikát celoeurópskeho významu.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on štvrtok, 15 apríl 2021 12:08

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.