FOTO+VIDEO: Rotunda sv. Juraja je dominantou Skalice

FOTO+VIDEO: Rotunda sv. Juraja je dominantou Skalice Featured

Skalica, Rotunda sv. Juraja Skalica, Rotunda sv. Juraja NaZahori.sk

Pravdepodobne najstaršou pamiatkou v Skalici je Rotunda svätého Juraja, ktorá je staršia ako samotné mesto. Dátum, kedy bola postavená je však neznámy.

Skalica, Rotunda sv. Juraja NaZahori.sk

Uvádzajú sa rôzne dátumy. Niektorí spomínajú 12. či 13. storočie, ale historici predpokladajú starší dátum niekde v 11. storočí, ale nájdu sa aj takí, ktorí vznik rotundy datujú už do 10. storočia,“ začala o rotunde turistická sprievodkyňa Ľubica Rozborilová.

Rotunda má kruhovitý pôdorys s apsidou, kde bol pôvodne oltár orientovanú na východ. Pôvodne tam bol Pálfiovský oltár, ktorý bol zničený v 20. storočí a podobne sa nedochovali ani lavice, ktoré sa v rotunde nachádzali. Rotunda podobne ako ďalšie historické stavby bola postavená zo skalického kameňa.

Prvotne bola rotunda postavená približne do polovičnej výšky, akú má v súčasnosti, mala rovnú strechu a slúžila ako kaplnka. „Rotunda stojí na kopci, vedľa je ďalší. Oba kopce boli pôvodne jedným dlhým kopcom, na ktorom boli rôzne sídla. Od halštackého sídla až po hrad pezinských a svätojurských zemepánov,“ prezradila sprievodkyňa po skalických pamiatkach.

Rotunda pôvodne slúžila k hradu ako kaplnka. V roku 1372 sa postavili hradby, čím vznikla jedna z obranných línií mesta. Druhou sa stal val s vodou, keď sa okolo Skalice vytvorila priekopa. V časti pri kaplnke sa tento kopec prekopal a vznikli tak dva kopce. Medzi nimi je v súčasnosti cesta, v minulosti sa v tomto vale nachádzala voda, ktorá sa vháňala zo skalických potokov.

Hradby mali pôvodne výšku 9 metrov a rotunda sa po ich dostavaní nadstavila do súčasnej výšky. „Je pekne vidieť, že spodná časť sú veľké kamene a vo vrchnej časti zo 14. storočia sa použili menšie kamene. „Spodok slúžil naďalej ako kaplnka, vrch mal obrannú funkciu a bránila sa z neho Skalica ale aj obchodná Česká cesta,“ uviedla Rozborilová.

Na druhom kopci už nie je hrad ani hradisko. Je tam Kalvária s výjavmi z Krížovej cesty, ktoré sú symetricky rozmiestnené po obvode návršia. Na vrchu stojí kamenný kríž obkolesený sochami sv. Márie a sv. Jána. Kalvária bola vysvätená v roku 1825 samotným arcibiskupom Alexandrom Rudnayom. "Pod kopcom sa nachádza ďalšia skalická pamiatka Ľadovňa, ktorú si takisto turisti môžu prehliadnuť. Za kopcom sú katolícky a evanjelický cintorín aj s kameňmi od Dušana Jurkoviča a takisto torzo novšieho židovského cintorína. Torzo staršieho sa nachádza za rotundou,“ vysvetlila sprievodkyňa.

V rotunde sa zachovali aj časti fresiek a malieb, ktoré zobrazujú život svätého Juraja. Námetom je jeho boj s drakom. Na jednej maľbe čaká princezná na draka. „Na druhej strane je rytier Juraj, ktorý prišiel a princeznú oslobodil. Ide o záber po víťaznom boji s drakom a lúči sa s dedinčanmi. Maľby boli objavené až v roku 1945 a dodnes nevieme, či boli po celom obvode rotundy a zachovali sa iba tieto dve alebo boli namaľované iba dva výjavy – prvý a posledný legendy,“ prezradila sprievodkyňa skalickými pamiatkami. Pod rotundou sa takisto nachádzajú krypty, ktoré boli prebádané, ale nie sú prístupné.

Rekonštrukciou si v roku 2017 prešla kupola rotundy, ktorú mesto opravilo v rámci projektu Obnovme si svoj dom. „Kupola rotundy je z tehličiek, ktoré sú nalepené. Tým, že je nalepená a zateká, tak sa nedá časť rozobrať a opraviť. Oprava sa riešila impregnáciou aby rotunda nezatekala ďalej a malo by to vydržať päť rokov. Uvidíme, čo bude potom,“ ozrejmila problematickú údržbu kupoly Ľubica Rozborilová.

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on streda, 05 máj 2021 20:18

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.