VIDEO+FOTO: V Holíči sprístupnili Rozhľadňu na Hrebeni

VIDEO+FOTO: V Holíči sprístupnili Rozhľadňu na Hrebeni Featured

zdroj: NaZahori.sk zdroj: NaZahori.sk

Holíč v rámci cezhraničného projektu VISIO, ktorý je podporený z programu INTERREG V-A, Slovensko–Rakúsko 2014-2020 a spolufinancovaný z fondu ERDF, zo štátneho rozpočtu SR a vlastných zdrojov mesta, vybudoval novú rozhľadňu.

Holíč, Rozhľadňa na Hrebeni NaZahori.sk

Rozhľadňu na Hrebeni v Holíči slávnostne otvorili v utorok 11. mája 2021 za účasti primátora mesta Zdenka Čambala, predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK )Jozefa Viskupiča, primátorov a starostov okolitých miest a obcí ale aj ostatnej verejnosti.

V marci 2020 sa začali práce na výstavbe novej rozhľadne v Holíči, ktorá je jednou z investičných aktivít projektu „VISIO“.

Pri Veternom mlyne vznikla nová dominanta mesta, ktorá sa teší veľkej popularite u verejnosti. „Aj keď je v Holíči nepochybne hlavnou oddychovou zónou cisársky zámok, toto pekné prostredie je druhou oddychovou zónou. Toto som si zobral pred niekoľkými rokmi ako cieľ a pomaly sa ho darí napĺňať,“ uviedol počas otvorenia rozhľadne primátor mesta Holíč Zdenko Čambal. Ako doplnil, vedenie mesta verí, že bude slúžiť nielen obyvateľom Holíča, ale aj turistom a návštevníkom zo širokého okolia.

Začínajúca letná turistická sezóna v meste bude mať o ďalšiu atrakciu viac. „Je niekoľko miesta a obcí v trnavskej župe, kde vzniká tento typ stavby, ktorá je v súčasnosti mimoriadne obľúbená. Rozhľadňa odhaľuje krásy mesta, ale aj pohľad na krajinu je nádherný. Dokonca je vidieť aj lávku Kopčany a pridružené cyklistické trasy,“ doplnil pre NaZahori.sk predseda TTSK Jozef Viskupič.

V unikátnej kamenno-drevenej konštrukcii, budú umiestnené rôzne umelecké diela. Je v nej zabudovaná aj správa pre budúce generácie. „Do kamenných múrov sme zabudovali časovú schránku, do ktorej sme dali odkaz na najbližších 100 rokov. V nej sa nachádza popis tejto doby, pôvodnú skicu rozhľadne, ale je tam napr. uložené aj rúško. Pomyselne tak spojí súčasnosť a budúcnosť,“ spresnil architekt Stanislav Mikovčák.

Na vyhliadkovej veži sú nainštalované dva vysokokvalitné ďalekohľady, ktoré umožnia prichádzajúcim návštevníkom ešte krajšie výhľady do okolia. Súčasťou sú aj dva panoramatické informačné panely. “Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Záhorie bola jedným z partnerov programu VISIO vďaka ktorému sa tento projekt realizoval. Tešíme sa z akéhokoľvek produktu, ktorý vznikne v regióne, obzvlášť ak ide o takúto dominantnú vec,“ doplnil výkonný riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj.

Rozhľadňa je z kamennej konštrukcie so železobetónovou výplňou, obložená lomovým kameňom. „Vrchná časť je z drevenej konštrukcie. Výška rozhľadne je približne 17 metrov. Vyhliadková plošina, ktorá ponúka výhľad na mesto, blízke okolie, panorámu Bielych Karpát je vo výške 12 metrov. „Bola snaha aby rozhľadňa bola vyššia, ale keďže máme neďaleko letisko, z tohto dôvodu bola stanovená výška na základe jeho blízkosti,“ informoval primátor Holíča.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorok, 11 máj 2021 21:28

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.