Lipa z Mokrého Hája bojuje o strom roka

Lipa z Mokrého Hája bojuje o strom roka Featured

Nazahori.sk Nazahori.sk

Nadácia Ekopolis organizuje v poradí už 19. ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.  

Medzi finalistov roka 2021 sa dostala aj lipa malolistá z Mokrého Hája v okrese Skalica . Informuje o tom nadácia Ekopolis.

Od 1. apríla do  30. apríla 2021 mohli jednotlivci, mestá, školy či organizácie nominovať stromy, ktoré sú ich srdcu blízke. Po uzávierke nominácií nasledoval výber odbornou porotou, ktorá spomedzi všetkých uchádzačov vybrala 12 finalistov ankety, jedna nominácia je zo Záhoria. 

Verejné hlasovanie bolo spustené 1. júla a potrvá do konca septembra 2021. Patronát nad anketou prevzal už desiaty rok spevák Peter Lipa.

Lipa malolistá z Mokrého Hája

K lipe v dedine Mokrý Háj sa viaže povesť o slepej dievčine, ktorej stará žena poradila, aby si vodou zo studničky za dedinou omývala oči a pila ju. Za pár mesiacov dievčina opäť videla. Miestna zemianka preto dala pri studničke postaviť kaplnku, ktorá sa odvtedy nazýva „očanská“ a zasadili pri nej túto lipu. Ku kaplnke sa robili cirkevné procesie i tradičné „zarážanie hory“ – zvyk, kedy hrozno vo vinohradoch bolo už takmer dozreté a  aby mohli strapce v pokoji úplne dozrieť, nesmelo sa do vinohradu vkročiť. Lipa dodnes predstavuje pre Mokrohájčanov významné  a obľúbené miesto.

V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2021 a automaticky postúpi do celoeurópskeho finále – do ankety Európsky strom roka. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú odmenení knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum. Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur. Tento rok odmeníme ešte jednu školu Cenou poroty, ktorá získa rovnako výsadbový materiál do svojho školského areálu.

Hlasovať môžete TU: https://www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/strom-roka/finalisti

FOTO: Poznáte studničku v Mokrom Háji?

Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti pri obci poskytovala možnosť občerstviť sa a nedávno ju miestni nadšenci vynovili a opäť slúži svojmu účelu.

Nachádza sa popri modrej cyklistickej ceste na Okruhu pod vinohradmi v tesnej blízkosti Božích múk pod Novosádkami.

Viac aj s fotogalériou sa dozviete TU: https://www.nazahori.sk/skalica/item/4777-foto-poznate-studnicku-v-mokrom-haji-podla-povesti-ma-zazracne-ucinky

zdroj: Nadácia Ekopolis a NaZahori.sk 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorok, 06 júl 2021 18:17

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.