VIDEO Kopčany: Obnova a využitie barokového objektu Kačenáreň

VIDEO Kopčany: Obnova a využitie barokového objektu Kačenáreň Featured

By Erika Okániková / Obec Kopčany júl 22, 2021 0
vizualizácia Kačenáreň vizualizácia Kačenáreň

Ministerstvo kultúry SR v roku 2020 finančne podporilo projekt "Obnova a využitie objektu Kačenáreň" v katastri obce Kopčany v okrese Skalica.

Zámerom projektových aktivít je obnova unikátnej stavby pôvodnej, jedinečnej funkcie odchytu divých kačíc. 

Kačenáreň z roku 1749 dal postaviť František Štefan I. Lotrinský, ktorý do panstva svojej manželky prinášal nové myšlienky, technológie, procesy a postupy založených na skúsenostiach zahraničných odborníkov pozývaných do panstva. Projekt rieši obnovu danej architektúry s návratom k pôvodnej identite historickej štruktúry na základe pamiatkových výskumov.Architektúra objektu Kačenárne bude zrealizovaná podľa pôvodných historických podkladov z roku 1750, ktoré sú pôdorysne zhodné s realizovaným zameraním v celom rozsahu.

Hospodárska funkcia Kačernárne súvisiaca s odchytom kačíc nebude prinavrátená. Po obnove bude objekt plniť kultúrnospoločenskú funkciu - ako vstupná brána a zároveň zázemie pre mnohú subjekty a skupiny do cezhraničného Archeoparku Kopčany- Mikulčice s funkciami informačnej kancelárie, expozície archeologických nálezov archeoparku, predaja suvenírov, občerstvenia, technického a logistického zázemia Kostola sv. Margity Antiochijskej, sociálneho zázemia - toalety.

Kačenáreň zdroj: NaZahori.sk

Objekt Kačenárne bol od zaniknutia odchotvého hospodárstva ( 1918) nevyužívaný, bez vykonávania základnej údržby, čo spôsobilo jeho postupný rozpad. V súčasnosti je stavba bez strechy s polorozpadnutými klenbami nad prízemím a suť zakrýva veľkú časť prízemia stavby. Prevalená je aj klenba suterénu ( pivnice). Pivnica je v celom rozsahu zasypaná. S prácami na objekte sa plánuje začať v termíne mesiaca august 2020, predpokladaný termín ukončenia práce je december 2021.

Kačenáreň v symbióze s už zrealizovanými projektovými aktivitami iných dotačných titulov ako je vybudovanie lávky cez rieku Morava ( 13-ročné intenzívne úsilie aj samosprávy obce Kopčany), ktorá prepája pre peších nýávštevníkov a cykloturistov jedinečné , cezhraničné územie Archeoparku Kopčany - Mikulčice ( adept na nomináciu zápisu do UNESCO) , vybudovanie turistických chodníkov a cyklochodníkov v tomto území napájajúcich sa na jestvujúce turistické trasy a cyklotrasy aj smerom na mesto Holíč, s ktorým vytvára v priestore Veľkomoravských hodnôt archeoparku hodnoty barokovej krajiny v napojení na Holíčsky zámok- letné sídlo Márie Terézie a hospodársku budovu bývalého cisárskeho žrebčína v Kopčanoch bude vytvárať unikátny priestor nadeurópskeho významu.

Projekt je podporený z programu Obnovme si svoj dom, podprogram 1.6 1.6 Komplexná rekonštrukcia národných kultúrnych pamiatok s prioritou  ochrany a obnovy, č. zmluvy: MK-5721/2019-423. Výška dotácie: 371.000,- EUR spolufinancovanie obce: 5% ( 21.386,- EUR)

zdroj:  Erika Okániková / Obec Kopčany

Rate this item
(0 votes)
Last modified on štvrtok, 22 júl 2021 08:32

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.