VIDEO+FOTO: Archeopark Mikulčice – Kopčany dýchal históriou

VIDEO+FOTO: Archeopark Mikulčice – Kopčany dýchal históriou Featured

fotky zdroj: NaZahori.sk fotky zdroj: NaZahori.sk

V rámci propagácie Archeoparku Mikulčice – Kopčany, ktorý sa nachádza na pomedzí Moravy a Záhoria sa uskutočnilo zaujímavé podujatie, ktoré poodkrylo návštevníkom, ako sa žilo v dávnej minulosti.

NaZahori.sk

V rámci spoločnej propagácie Juhomoravského kraja a Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) sa v archeoparku uskutočnili Archeologické dni. Počas nich mohli návštevníci zažiť súboje rytierov, vypočuť si dobovú hudbu a spoznať postupy remeselníkov v dobách dávno minulých.

Súčasťou archeoparku na Morave je Slovanské hradište v Mikulčiaciach. "Je významnou kultúrnou pamiatkou predovšetkým vďaka svojmu stavu dochovania. Hradisko zaniklo na začiatku 10. storočia a čo je dôležité nebolo poškodené ďalšou zástavbou a my sa na tomto mieste stretávame s históriou starou približne 1200 rokov,“ povedala vedúca Slovanského hradišťa Gabriela Dreslerová.

„Okrem tohto podujatia sa v rámci projektu pripravila nová brožúra a k nemu pribudlo v auguste aj propagačné video, ktoré poukazuje na to, že Archeopark Mikulčice – Kopčany je miesto, kde si na svoje prídu milovníci dejín, prírody a takisto dobrého vína,“ uviedla Ivana Lukášková z oddelenia cestovného ruchu Juhomoravského kraja.

Za slovenskú stranu je partnerom projektu Trnavský samosprávny kraj. „V roku 2019 sme v rámci cezhraničného programu Interreg dokončili Most Veľkej Moravy, ktorý prepojil slovenskú a moravskú stranu archeoparku, čo prispelo k zvýšenej návštevnosti oboch regiónov. Na slovenskej strane sme predstavili.v rámci tohto malého projektu predstavili Kostol sv. Margity Antiochijskej, ktorý je súčasťou Archeoparku Mikulčice – Kopčany,“ doplnil projektový manažér z TTSK Martin Halabrín.

„Kostolík je jedným z najstarších na Slovensku a podľa posledných výskumov sa jeho vznik datuje niekde v polovici 9. storočia. Slúžil na súkromné účely veľmožovi, jeho rodine a poddaným. Je postavený v románskom slohu a má bohatú freskovú výzdobu,“ prezradila lektorka Záhorského múzea Klaudia Hrušecká.

Na slovenskej strane v súčasnosti prebieha rekonštrukcia ďalšej kultúrnej pamiatky. „Ide o budovu Kačenárne, je rozdelená na dve časti. Prvou je záchrana historickej časti a druhou je oplotenie samotného dvora a hospodársky objekt. V ňom sa plánuje informačné centrum, občerstvenie či sociálne zariadenia pre návštevníkov archeoparku,“ naznačil plány starosta obce Kopčany Dušan Dubecký.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on nedeľa, 26 september 2021 18:02

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.