OOCR Záhorie: V Holíči pribudol k záchrane života defibrilátor

OOCR Záhorie: V Holíči pribudol k záchrane života defibrilátor Featured

FOTO (zľava) - Martin Lidaj, Rastislav Sabanoš, Jozef Ronge, Zdenko Čambal, Juraj Smaženka FOTO (zľava) - Martin Lidaj, Rastislav Sabanoš, Jozef Ronge, Zdenko Čambal, Juraj Smaženka Zdroj foto: FB ZČ

V Holíči pribudol v pondelok 25. októbra 2021 nový automatický externý defibrilátor (AED), ktorý môže zachraňovať životy. Umiestnený je na stene Vinárstva Habsburg, ktoré ho zabezpečilo spoločne s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Záhorie.

Vinárstvo Habsburg je situované v lokalite rodinných domov v Holíči. „Ako firma sa snažíme v každom ohľade byť spoločensky zodpovední. Preto sme sa rozhodli zakúpiť AED defibrilátor, ktorý je umiestnený na našej budove na Palárikovej ulici.Je tak dostupný v prípade potreby aj všetkým spoluobčanom mesta. Vo vyspelých krajinách je defibrilátor pomerne rozšírená pomôcka a jej verejná dostupnosť sa stáva štandardom. Verím, že ako spoločnosť budeme inšpiráciou aj pre iných a nie len v našom meste bude takýchto pomocníkov pribúdať,“ informoval Juraj Smaženka, predseda predstavenstva spoločnosti Vinárstvo Habsburg.

Jeden automatický externý defibrilátor sa už v Holíči nachádza na budove Mestského úradu. „Ako mesto sme bohatší o ďalšie zariadenie, ktoré môže v prípade srdcového kolapsuzachrániť život. Lekári sa zhodujú na skutočnosti, že za každú minútu čakania na odbornú pomoc sa znižuje šanca na prežitie o 10 %. V praxi teda zostáva nazáchranu tak, aby ostala bez následkov, najviac 10 minút. Zastávam názor, že nákupné centrá a všetky budovy, ktoré poskytujú služby obyvateľstvu vo väčšom rozsahu, by mali byť vybavené defibrilátorom. Chcel by som umiestniť jedno zariadenie aj na budovu nášho zdravotného strediska, i keď je to finančne náročnejšie. Životy občanov sú však cennejšie,“ prezradil primátor mesta Holíč a predseda predstavenstva OOCR Záhorie Zdenko Čambal.

Prístroj je používaný na defibriláciu patologického rytmu srdca spojeného so zástavou obehu, bezvedomím a zlyhaním dýchania. „Jeho použitie je odporúčané pri základnej kardiopulmonálnej resuscitácii zaškolenými ľuďmi ale aj laikmi do príchodu posádky RLP/RZP. Pokroku v technike vďačíme tomu, že je prenosný, ľahký a tzv. user friendly. Obrázkami a hlasom jednoducho navedie používateľa k správnemu používaniu a správnej resuscitácii. Je vhodné ho mať v každej časti mesta, na každom sídlisku, eventuálne aj v každom paneláku. Netreba sa báť ho používať. Takto sa môže každý človek pri záchrane života stať hrdinom,“ nabáda k vyššiemu počtu takýchto prístrojov primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica MUDr. Rastislav Sabanoš.

Vinárstvo Habsburg zakúpilo prístroj ako člen OOCR Záhorie. „Kvalitná destinácia vie ponúknuť zaujímavé produkty, zážitky, jedlo či pitie, ale aj zabezpečiť infraštruktúru, ubytovanie či starostlivosť o návštevníkov. Bezpečnosť je pritom jednou z priorít. Z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR sme tento rok zakúpili už dva takéto prístroje. Jeden sa používa na Kunovskej priehrade, druhý rotuje medzi letným kúpaliskom a plavárňou v Senici,“ doplnil výkonný riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj.

Automatický externý defibrilátor (AED) 

je prenosný prístroj určený pre laické, ale aj odborné poskytovanie prvej pomoci pri náhlom zastavení krvného obehu spojeného so zástavou dýchania.

V živote niekedy dochádza k stavom kedy náhle zastavenie krvného obehu nemusí byť nevyhnutne spojené so zastavením srdca. Stáva sa totiž, že srdce začne udierať tak prudko, až prestáva plniť funkciu pumpy, ktorá poháňa krvný obeh. Tento stav sa odborne nazýva fibrilácia.

Priemerný počet u dospelého ľudského srdca sa pohybuje v rozmedzí od sedemdesiat do deväťdesiat úderov za minútu.

Pri fibrilácii srdce bije aj frekvenciou ďaleko prevyšujúcou dvesto úderov za minútu. Zvrátiť tento stav dokážu lieky, ale aj elektrický výboj, ktorý vydáva práve AED.

AED je schopný prostredníctvom energie z batérií udeliť cez správne umiestnené elektródy do ľudského tela elektrický výboj so silou až 350 KJ. Stáva sa preto zásadnou pomôckou či dokonca sprievodcom pri kardiopulmonálnej resuscitácii.

V prípade bezvedomia spojeného s náhlym zastavením krvného obehu a dýchania je okrem okamžitého zahájenia kardiopulmonálnej resuscitácie a privolania odbornej pomoci tiež veľmi vhodné vyhľadanie a použitie AED.

AED sa často umiestňuje v priestoroch kde sa organizovaným spôsobom združuje väčšie množstvo ľudí. Ide napr. o nákupné centrá, letiská, športoviská a pod. AED býva dokonca často obsluhovaný školeným personálom, tzv. First Responderom, ktorý je obvykle z radov strážnej služby, informátorov, policajtov a ďalších pracovníkov.

AED určený pre laickú verejnosť je zväčša plnoautomatický. Znamená to, že sám dokáže posúdiť srdcovú činnosť a adekvátne na ňu v spolupráci s obsluhou zareagovať udelením vhodného výboja. Má hlasovú navigáciu a zapína sa automaticky po jeho otvorení.

Modernejšie prístroje obsahujú farebný display, na ktorom sa zobrazujú jednotlivé pokyny pre obsluhu. AED má iba jediné tlačidlo určené obsluhe, ktoré sa používa na udelenie výboja ak prístroj sám určí, že je potrebný.

  • Po otvorení prístroja je potrebné krátko vyčkať na jeho spustenie.
  • Následne prístroj vyzve obsluhu, aby priložené elektródy správnym spôsobom umiestnila na odhalenú hruď postihnutého. Jedna sa prikladá na srdcový hrot na ľavú, takmer bočnú stranu hrudníka a druhá elektróda do jeho stredu.
  • Následne je potrebné skontrolovať či sa postihnutého nik nedotýka, aby bolo možné bez ruchov správne vyhodnotiť srdcový rytmus.
  • Prístroj na základe analýzy sám určí či je potrebné udeliť výboj, alebo bezodkladne pokračovať v kardiopulmonálnej resuscitácii, teda v ďalšom oživovaní.
  • V prípade, že je potrebné udeliť výboj, prístroj sám naakumuluje potrebnú energiu a zvukovým i svetelným signálom oznámi svoju pripravenosť na udelenie výboja.
  • Je na obsluhe, aby skontrolovala či sa postihnutého nikto nedotýka a následne stlačením tlačidla udelila výboj.
  • V prípade, že by sa postihnutého dotýkala vodivým spôsobom iná osoba mohlo by u nej dôjsť k vážnemu poškodeniu zdravia vplyvom elektrickej energie, či dokonca k spomínanej fibrilácii.
  • Prístroj po udelení výboja krátko opäť zanalyzuje srdcovú činnosť a podľa potreby odporučí pokračovanie v kardiopulmonálnej resuscitácii, alebo aj nie.
  • Súčasťou AED je aj interná pamäť jeho činností, ktorá umožňuje overiť ako počas kardiopulmonálnej resuscitácie pracoval, resp. ako ho obsluha použila.
  • Po použití prístroja je nevyhnutné doplniť nové elektródy a umiestniť prístroj do nabíjacej stanice.

Takáto stanica či dokonca samotná budova, v ktorej sa AED nachádza býva označená logom AED. Všímajte si preto toto logo, pretože nikdy neviete kedy sa vám tento malý zázrak vedy a techniky, ktorý bol ešte pred niekoľkými desaťročiami neprenosný a veľký ako šatníková skriňa môže hodiť.

zdroj: www.155.sk   

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorok, 26 október 2021 15:17

Skalica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Skalica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.